Örme Kumaş, İnterlok,Kaşkorse,Viskon,Ribana,Süprem Kumaş, İki İplik Kumaş, Üç İplik Kumaş

Üretim

Tekstil Makinelerinde Tercih Edilen Markalar

Hazır giyim ve ev tekstili ihtiyaçlarının karşılanması için sürekli üretim halinde olan tekstil sektöründe makineler, zaman ve iş gücü kazanımı için oldukça önemlidir.

Tekstil sektörü geliştikçe, kullanılan makineler de gelişmekte, daha geniş çaplı hizmet verilmektedir. Tekstil makineleri ve ekipmanları kullanımı konusunda deneyimli personellerle çalışmak, teknolojik gelişim süreçlerini takip etmek oldukça önemlidir. Her türlü detayına özen gösterilen tekstil makineleri fanı, motoru ve özellikleri araştırılarak seçilmesi gereken bir üründür.

Endüstriyel alanın büyüklüğü, üretim kapasitesi ve diğer bileşenler dikkate alınarak alabileceğiniz makineler hibrid step motoru, standart step motoru,  PM step motoru, PL step motoru olarak farklı motor seçeneklerine sahip olabilir.

Günümüzde ultra hassas hale gelmiş olan tekstil makineleri bulunmaktadır ve bu makineler sayesinde seri üretim yapmak mümkün olmaktadır.

 

Tekstilin Tarihi İnsanlık Kadar Eski Değil

Prehistoria uzmanları, tekstilin tarihinin insanlık tarihi kadar eski olabileceğini düşünmekle birlikte, o dönemden kalan ürünler günümüze ulaşmamıştır.

Elimizdeki kanıtlar, 10.000-50.000 yıl önce giyinmeye başlandığını göstermektedir. İlk dikiş iğnelerinin 40 bin yıl önce Fransa’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Daha sonra keten liflerinin Gürcistan Cumhuriyetinde 36 bin yıl önce, dokumaların ise 27 bin yıl önce Çek Cumhuriyetinde bulunduğu bilinir. Bu dönemde en ilkel örme teknikleri kullanıyordu.

İnsana özgü olan giyinme, Venüs figürlerinde sepet şapkalar, bel kemerleri ve etekler gibi kıyafetleri işaret etmektedir. Bu ürünlerin hepsi, el ile yapılıyordu ve doğal iplikler, hayvan derileri ve tüyleri kullanılarak üretiliyordu.

Ortaçağ, modanın yükselişi oldu ve zengin sınıflarda bir gösteriş simgesiydi. İpek yolundan geçen tekstil ticareti, gittikçe artış gösteren kumaş çeşitleri ve renkleriyle farklı moda akımlarını ortaya çıkarıyordu.

Sanayi devrimi, ilk dikiş makinelerinin ortaya çıkmasına neden oldu ve kıyafet üretimi de böylece düzene girdi.

Örme Kumaş Makinelerinin Sınıflandırılması

Örme Kumaş makineleri iki ayrı ana kategoride sınıflandırılır. Bunlar tek iplikli adı verilen atkı örme makineleri ve çözgülü örme makineleridir. Her iki makine de kendi arasında kontrüksiyon farkına göre sınıflandırılmaktadır.

Sektörel ihtiyaçlara göre tercih edilen makinelerin seçimi de buna göre belirlenir ve farklı kumaş çeşitlerinin üretiminde kullanılır.

Atkı Yönlü Örme Makineleri

Tek ipli örme makineleri, tek bir iplik bobini ile ilmek yüzeyi oluşturan makinelerdir. Yani tek iplikli örme makineleri tek tek ya da iğne hareketleriyle örme işlemi yapar ve düz ya da yuvarlak kontrüksiyonu vardır.

Bu makineler de kendi aralarında sınıflandırılır. İğne ve ilmek atma hareketine göre kendi içlerinde birçok farklı çeşitleri vardır. Bunlar:

A- Örme iğneleri tek tek hareket ettiği ve piyasada en yaygın olan makineler olan,  iplik sabit iğne hareketli atkı makineleri. Bunlar da kendi içinde iki çeşittir:

  1. a) Triko örme makineleri ise düz örme yapan, düz iğne yataklı makinelerdir,
  2. b) Yuvarlak tip örme makineleri ise dairesel iğne yatağı olan makinelerdir.

B-  Örme iğnelerinin hareket ettiği ipliğin hareketli, iğnenin sabit olduğu örme makineleri de kendi içinde 3 şekilde çalışırlar. Bunlar:

  1. a) Düz iğneli makineler,
  2. b) Raylı cotton ve esnek iğneli yani kulier makineler,
  3. c) Dairesel iğne raylı yuvarlak  ve esnek iğneli makinelerdir.

En yaygın olarak kullanılan makineler, bu iki gruptaki makinelerdir. Tüm dünyada yaygın olan iki örme stilinin değişik modelleri kullanılır.

Yuvarlak Örme Makineleri

Yuvarlak örme makinelerinde üretilen kumaşlar çok zarif ve incedir. Çünkü el örgücülüğünden esinlenerek ortaya çıkmıştır. İngiltere’de 1589 yılında el örme makinesi olarak ortaya çıkmıştır.

İlk üretilen ürün bir çorap olarak üretilmiştir. Ancak tam dairesel makineler 1798 yılında Monsievi Decroix tarafından düşünülmüş, ilk kullanılma uygun olanları 1836 yılında Fransa’da ortaya çıktı.

Daha sonra ribanalı yuvarlak örme makineleri 1878, interlok örme teknikli makineler ise 1910 yılında ortaya çıktı. Bütün bu gelişmelerden sonra bir dünya markası olacak olan Mayer firması, 1935 yılında gerçek anlamdaki ilk yuvarlak örme makinesini yapıp, 1939 yılında seri üretime başlamıştır.

Mayer Tekstil Makineleri

Gerçek anlamda ilk yuvarlak örme makinesini üreten ve tüm dünyada en çok tercih edilen bir marka haline gelen Mayer tekstil makineleri, yılların deneyimi ve marka değeriyle her zaman ilk tercih edilen ürünler arasındadır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte makinelerini de bilgisayar sistemlerine adapte eden Mayer markası, tekstil devi firmaların ilk tercihidir. Farklı kumaş tiplerinin üretimini sağlayan özellikleri, yaygın teknik destek ve birçok farklı model makinesiyle tekstil endüstrinin nabzını en iyi şekilde tutan bu marka, birçok ülkede temsilcilikleri bulunmasıyla bilinmektedir.

Pilotelli Tekstil Makineleri

Terrot şirketinin devraldığı ve İtalyan bir tekstil makine üreticisi olan Pilotelli Tekstil Makineleri uzun yıllar Avrupa modasının en nadide kumaşlarını üretmişti.

Daha sonra Terrot ile birleşerek bu markanın İtalya ayağı olarak üretime devam eden firma, günümüzün teknik imkanlarıyla donatılmış olan yeni ürünler üretmektedir.

Terrot Tekstil Makineleri

1862 yılında küçük bir atölyede Charles  Terrot, ilk dairesel örgü makinelerin temellerini atmıştı. Daha sonra yün ve pamuktan üretilen iç çamaşırları üretildi ve piyasayı hızla ele geçirdi. 1887 yılında ise, dantel ve şeritli kumaşlar, ajur desenleri, peluşlar üretilebilir hale geldi. Otomatik dikişsiz çorap üretimi konusunda da bir ilki gerçekleştiren Terrot örgü makineleri güvenilirliği ve hassasiyeti ile ünlendi.

Charles Terrot öldükten sonra işleri devralan çocuklar da iyi bir başarı yakaladı ancak savaş tüm bu emekleri yok etti. Savaş sonrası toparlanarak farklı ve modern bir şekilde çalışmaya başlayan Terrot, farklı şirketlerle birleşerek, dünya çapında bilinirlik kazandı. Günümüzde Alman teknolojisinin ürünü olan bu marka, halen tekstil piyasasının önemli değerlerinden biridir.

 

Orizio Tekstil Makineleri

Yuvarlak örme makinelerinin tek iğneli modelleri ve elektronik çift iğneli makineler üretmek için kurulan Orizio 1952 yılından beri İtalya ve diğer ülkelerdeki tekstil makinesi ihtiyacını karşılamak üzere hizmet vermektedir.

Teknolojik gelişmeler paralelinde gelişen makineler, yüksek teknoloji imkanlarıyla donatılmış, teknik destek ve bakım konularında da ilerleme kaydetmiştir. Ülkemizde de çok sık tercih edilen Orizio tekstil makineleri klasik modelleri ve modern makine parçalarıyla, endüstriyel ihtiyaçların karşılanmasını sağlamaktadır.